Windows XP

   


  Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows XP

  Na meer dan tien jaar staakt Microsoft op 8 april 2014 de ondersteuning van zijn besturingssysteem Windows XP. Dit betekent dat Microsoft geen updates, patches of (bug-) fixes meer zal uitbrengen om beveiligingslekken te dichten. Hiermee zullen computers met deze software er op snel onveiliger worden, ondanks de eventuele aanwezigheid van beveiligingssoftware. Veel experts en het ministerie raden consumenten en zakelijke gebruikers dan ook met klem aan om afscheid te nemen van Windows XP en te kiezen voor één van de nieuwere versies van deze software.

  Wat voor consequenties heeft het om geen updates meer voor Windows XP te ontvangen?

  “Als er na 8 april tot nog toe onbekende lekken worden gevonden in Windows XP, zullen deze niet meer worden gedicht. Beveiliging experts verwachten dat er al zeer snel na 8 april gaten zullen worden gevonden en dat malware-schrijvers zich massaal op deze zwakheden zullen storten en dat er dus al heel snel heel veel malware zal zijn die ongehinderd deze systemen kan infecteren.”

  Helpt een antivirus-oplossing dan niet meer?

  “Kort door de bocht is het antwoord op deze vraag: het helpt wel, maar niet voldoende. De meeste antivirus-leveranciers hebben aangegeven dat zij er voor zorgen dat hun oplossingen nog minimaal twee jaar compatibel blijven met Windows XP. Zelfs Microsoft zelf zal dit met Microsoft Security Essentials doen en virusupdates aan gebruikers leveren. Deze antivirus-producten zullen gedurende de periode van compatibiliteit wel blijven beschermen tegen malware die oudere beveiligingslekken aanvallen, maar de nieuwe lekken zijn veel lastiger te dichten met enkel virusupdates en dus zonder de ondersteunende patches van Microsoft.

  We kunnen Windows-pc’s vergelijken met een patiënt. Alleen Microsoft kan een wond in zijn huid met behulp van zijn eigen afweersysteem helen. Een antivirus-product kan hooguit een pleister op een wond plakken. Een pleister is nuttig, maar draagt niet bij aan de daadwerkelijke genezing. Het kan alleen de wond beschermen zolang het genezingsproces nog niet is voltooid. Die genezing zal vanaf 8 april bij Windows XP dus niet meer plaatsvinden en dan is de patiënt voor altijd aangewezen op een tijdelijke pleister.

  Heeft u Windows Vista, Windows 7 of Windows 8? Dan hoeft u in dit geval niets te doen, alleen de ondersteuning op Windows XP vervalt.

  Heeft u een computer of laptop met Windows XP?

  Aangezien u met patientengegevens werkt, is het af te raden om met deze computer nog verbinding te maken met het internet. Doet u dit wel, dan loopt u een groot beveiligings risico !

  Wat uiteindelijk te doen, de vuistregel.

  Een vuistregel van Microsoft: Stamt uw computer of laptop uit 2007 of eerder? Uw computer is dan niet geschikt voor een nieuwe Windows-versie, het is raadzaam uw computer of laptop te laten vervangen voor een systeem met een nieuwer besturingssysteem dan Windows XP. Indien uw computer of laptop van 2007 of nieuwer is, dan is er misschien een mogelijkheid om uw systeem te upgraden naar een Windows 7 Home Premium of Windows 7 Professional, Windows 8 of Windows 8 Professional.

  Geen paniek!

  Er gaan veel broodje-aap en verkoopverhalen rond dat als u nu niet overstapt ”u direct slachtoffer zou worden van Malware”. Denk aan het verhaal van de patiënt hierboven en u begrijpt dit een stuk beter.

  MediPC als systeembeheerder

   

  MediPC zorgt als systeembeheerder dat uw ICT-infrastructuur optimaal blijft functioneren. Door onze achtergrond in de Gezondheidszorg zijn wij als ICT partij uitermate geschikt om met de praktijk naar een juiste oplossing te zoeken en werkzaamheden uit te voeren binnen een werkzame huisartsenpraktijk. Van MediPC kunt u een flexibele en laagdrempelige systeembeheerder verwachten.